Een serie colleges over Griekse vazen en cultuur

Makron en zijn Makkers.

Vaasschilders in Athene 525-475 voor Chr.

Makron en zijn makkers, deel 1

In het boek Makron en zijn makkers geeft J.M.Hemelrijk, emeritus hoogleraar Klassieke Archeologie aan de Universiteit van Amsterdam, enthousiast, soms geëmotioneerd én onmiskenbaar als leraar (hij houdt je voortdurend bij de les!) zijn kijk op het Goede, Ware en Schone. En van die drie dan vooral en zeer deskundig, aan de hand van vazen, het SCHONE.

Makron I fig 22Spannende verhalen over Eer en Erotiek, Strijd en Vriendschap, Woede, Wraak en Inkeer uit de vroegste Oudheid zijn op vazen in beeld gebracht door Griekse handwerkslieden die de oerverhalen uit het hoofd kenden. Zij wisten als schilder in het Athene van 525-475 v. Chr. op deze gebruiksvoorwerpen met een ongelofelijke kunstzin en vakmanschap de prachtigste voorstellingen aan te brengen.
Dat heeft de jeugdige Hemelrijk indertijd gegrepen en daarmee heeft hij zich een leven lang bezig gehouden.
Deze interesse resulteerde, naast zijn wetenschappelijke werk, in artikelen die vijf jaar lang verschenen in het blad Amphora van deVrienden van het Gymnasium.

Het boek in A4 formaat bevat 31 hoofdstukken, 167 bladzijden en 151 illustraties in zwart/wit. Het voorwoord is van prof. Emily Hemelrijk.