Een serie colleges over Griekse vazen en cultuur

Makron en zijn Makkers.

Vaasschilders in Athene 525-475 voor Chr.

Makron en zijn makkers, deel 2


Makron en zijn makkers deel 2

 

Dit boek, dat net zo verfrissend is geworden als het eerste deel, is eind 2014 uitgebracht.Als u zich in musea wel eens vermoeid afvraagt wat al die Griekse vazen in overvolle vitrines toch voor waarde hebben en niet begrijpt wat die zwartglanzende potten en doffe scherven met vreemde letters toch betekenen, leest u dan eens dit alles-behalve-saaie Makron en zijn makkers, deel 2. Het is het logische vervolg op deel 1, omdat de bevlogen auteur “nog zoveel plaatjes voor u had liggen”.
Jaap M. Hemelrijk, emeritus hoogleraar Klassieke Archeologie aan de Universiteit van Amsterdam, voert u weer weg van uw computer en tv, ver weg naar het oude Griekenland. Hij schudt u wakker voor de ontroerende artisticiteit en fijne techniek van de schilders die 2500 jaar geleden op breekbaar aardewerk de mooiste voorstellingen toverden. Hemelrijk geeft in toegankelijke spreektaal en op luchtige toon diepgaande informatie over de kunst en levenswijze van de oude Grieken, hun geschiedenis en hun mythologie.
Makron en zijn makkers, deel 2 telt zo’n 188 bladzijden in A4-formaat,  28 hoofdstukken,  tientallen prachtige zwart-wit illustraties en een index. Aan dit tweede deel zijn bovendien een landkaart en een overzicht van vaasvormen toegevoegd.
Het voorwoord is geschreven door Jacqueline Klooster.
Bijna alle hoofdstukken van Makron en zijn makkers, deel 2 verschenen de jaren in Amphora, het blad van de Vereniging Vrienden van het Gymnasium.