Een serie colleges over Griekse vazen en cultuur

Makron en zijn Makkers.

Vaasschilders in Athene 525-475 voor Chr.

 

Radio interview Kunststof.

Op 1 januari was Jaap M. Hemelrijk te gast in het radioprogramma Kunststof op radio NPO1. Het hoofdthema van het programma was de publicatie  van de boeken Makron en zijn makkers, deel 1 en 2 en het nieuwste boekje van Jaap Hemelrijk getiteld Vals of Echt Echt?

Korte samenvatting interview Jaap Hemelrijk

Op nieuwjaarsavond 2016 zit Jaap Hemelrijk een uur lang in de rechtstreekse uitzending van het radioprogramma KUNSTSTOF. Vlot praat hij, af en toe met een vrolijke lach, soms fel, maar vooral vriendelijk, scherpzinnig en vol vuur voor zijn vak. De presentator leidt hem vakkundig door het gesprek: van zijn jonge jaren in de oorlog, die beslissend was voor zijn studiekeuze, en zijn lange, gelukkige huwelijk tot en met zijn unieke expertise voor wat betreft de Caeretaanse hydriae, zijn mooie carrière van lesgeven en het directeurschap van het Allard Pierson Museum. Zijn mening over het huidige gymnasiale onderwijs steekt hij niet onder stoelen of banken.
Maar het liefst spreekt hij over de veelal onbegrepen Griekse vazen. Vanavond krijgt hij ruimschoots de gelegenheid deze kunstwerken onder de aandacht van een groot publiek te brengen. Hij geeft uitleg over de schildertechniek (‘muzikale’ lijnen) en essentialisme (waarom we zoveel naakt zien op de vazen), vertelt hoe de expressieloze weergave heel langzaam overging in de naturalistische (gezichten, ogen, kinderen) en betoogt waarom men de namen van Griekse vaasschilders net zo goed zouden moeten kennen als die van Rembrandt, Bruegel en Da Vinci. ‘Een evangelist van de Griekse cultuur, vooral van de vaasschilderkunst’ noemt Jaap Hemelrijk zichzelf wel eens. Op de traditionele KUNSTSTOF-tegel zet hij zonder aarzelen: 
‘T goede, ‘t schone en ’t ware... Daar gaat het om’.
Tot slot laat de energieke Hemelrijk weten dat hij inmiddels alweer aan een nieuwe publicatie werkt.

Het programmavullend gesprek kunt u beluisteren via de link:

Downloaden Naam Afspelen Grootte Duur
download NpoRadio1Kunststof_JHemelrijk
50.1 MB 54:44 min